EPA-U energielabel utiliteitsbouw

Home/EPA-U energielabel utiliteitsbouw
EPA-U energielabel utiliteitsbouw 2017-03-23T12:56:51+00:00

EPA-U het Energielabel voor de utiliteitsbouw: winkels, kantoren, horeca, sportcomplexen, schoolgebouwen en ziekenhuizen

EPA-U ‘energielabel utiliteitsbouw’

Het energielabel is verplicht voor eigenaren van een utiliteitsgebouwen bij verkoop, verhuur en oplevering. Energie inspectie Friesland kan het energielabel utiliteitsbouw (EPA-U) voor u verzorgen.

Voor zowel bestaande als nieuwe utiliteitsgebouwen is een energielabel bij verkoop of verhuur verplicht. Bij nieuwe verhuur moet de eigenaar van het gebouw een afschrift van het energielabel aan de nieuwe huurder geven. Bij verkoop ontvangt de koper het energielabel van de vorige eigenaar, in dit geval een EPA-U label.

Energielabel utiliteitsbouw anders dan energielabel woning

Voor utiliteitsgebouwen verloopt de registratie van het energielabel anders dan voor woningen. U ontvangt geen voorlopig label en kunt dit ook niet online omzetten in een definitief energielabel.
Om het energielabel te registreren dient één van de geregistreerde EPA-adviseurs van Energie inspectie Friesland uw gebouw te bezoeken. De EPA-adviseur controleert het gebouw op een aantal kenmerken. Vervolgens ontvangt u als gebouweigenaar het EPA-U energielabel utiliteitsbouw.

Uiteraard registreert Energie inspectie Friesland uw EPA-U energielabel in de landelijke database.

Toezicht vanaf 1 juli 2015 op het energielabel

Per 1 juli 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport of u een EPA-U energielabel utiliteitsbouw heeft bij de verkoop, verhuur of oplevering van uw gebouw.

Vanaf 1 juli 2015 heeft de ILT de mogelijkheid een bestuurlijke boete op te leggen in situaties (koop/verhuur) dat er geen energielabel op utiliteitsgebouwen is afgegeven. De boete kan oplopen tot maximaal 20.500 euro. De formele verplichting ten aanzien van het energielabel is reeds van kracht sinds 2008. Binnenkort wordt op de website van het ILT (www.ilent.nl) de details omtrent de hoogte van de boetes bekend gemaakt.

De handhaving omtrent het EPA-U energielabel zal overigens niet met terugwerkende kracht worden uitgevoerd.

Vragen of vrijblijvende offerte

Mocht u nog vragen hebben of een vrijblijvende offerte wensen? Neemt u dan gerust contact met ons op via telefoonnummer: 0517-23 99 86.